Faux-pas na stole

Organizując samodzielnie wielką imprezę naprawdę trudno jest uniknąć pewnych wpadek, jest jednak kilka takich, których popełniać po prostu nie można. Przede wszystkim chodzi tutaj o podawanie potraw i napojów.

W kwestii zimnych napojów konieczne jest, byś stawiała je na stole w dzbankach, nigdy nie w plastikowych lub szklanych butelkach, w których kupiłaś je w sklepie. Soki w dzbankach wyglądają nie tylko estetyczniej, ale są także wygodniejsze w nalewaniu.

Kolejna kwestia to mięsa – jeżeli serwujesz gościom drób w całości lub spory kawałek szynki zadbaj o to, by mięso było już nadkrojone, albo o to, by w pobliżu talerza znalazły się nożyce lub duży nóż, którym goście będą mogli sobie odkroić porcję dla siebie. Nie pozwól na to, by musieli męczyć się z krojeniem i oddzielaniem porcji.

Miej zawsze w zanadrzu dodatkowy komplet talerzy i sztućców – może się bowiem zdarzyć, iż ktoś przypadkowo coś rozbije, lub będzie potrzebował dodatkowego kompletu. Nie będziesz wówczas musiała nerwowo biegać po mieszkaniu i szukać dla niego zastawy.

www.ardleywithfewcott.com