Kuchnia grecka

Dzięki swojemu położeniu geograficznemu, otoczeniu mórz i wielkiemu nasłonecznieniu, Grecja stanowi raj kulinarny dla wielu z nas.

Wspomniane warunki służą bardzo dobremu rozwojowi plantacji owoców i warzyw, przy jednoczesnym swobodnym dostępie do owoców morza i ryb.

To właśnie one wpłynęły na ukształtowanie się zwyczajów żywieniowych, ludzi zamieszkujących wspomniane okolice.

Tradycyjny, charakterystyczny grecki posiłek składa się z przekąsek, które dzięki swojej ostrości pobudzają apetyt i zachęcają do dalszego jedzenia.

Grecy uwielbiają pieczone bakłażany, smażoną paprykę, różnego rodzaju pasty, sosy i pieczywo, stanowiące element niezbędny każdego posiłku.

Dania główne będące kwintesencją smaków świeżych warzyw, ryb i mięsa są cudownym przeżyciem kulinarnym.

Mówiąc o greckiej kuchni nie sposób nie wspomnieć o sałatkach, z czego najsłynniejszą jest ta z serem feta, zwaną po prostu grecką.

Sery są także specjałem tejże kuchni i stanowią jej nieodłączny element.

Nie zapominajmy, iż wegetariańskie dania i potrawy stanowią bardzo pokaźną część przygotowywanych w Grecji posiłków, wzbogacając tamtejsze menu o najróżniejsze smaki.

kuchnia nastawna na gaz ziemny