Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska słynie przede wszystkim z bardzo luksusowego i jednocześnie lubianego artykułu spożywczego, jakim jest kawior.

To on zawsze gościł i gości na bogatych rosyjskich stołach, będąc dodatkiem podawanym w luksusowych restauracjach w formie zakąsek i nieodzownym elementem dobrego posiłku.

Ze względu na swoją cenę, nie jest to towar ogólnodostępny, a tradycyjne rosyjskie potrawy niekoniecznie uwzględniają tenże składnik.

Rosyjskie bliny, pierożki czy też boeuf Strogonow, rosyjska zupa szczi lub też barszcz, nie mają sobie równych.

Ponieważ Rosjanie bardzo lubią kefiry i kwaśną śmietanę, ma ona zastosowanie w wielu daniach jedzonych z dodatkiem kaszy, ziemniaków czy też makaronów.

W rosyjskim menu, obok najróżniejszych mięs, takich jak gęsina, mięso z kury, kaczki, kuropatwy, cietrzewia czy też indyka, znaczące miejsce zajmują ryby.

Są one przygotowywane i podawane w najróżniejszy sposób, gotowane, smażone, pieczone, faszerowane czy też duszone w śmietanie.

Kuchnia rosyjska to także warzywa, kapusta, buraki, ogórki, cebula, fasola, groch.

Podawane są one do obiadów a część z nich w formie kiszonej przechowywana na zimę i pozwalająca na urozmaicenie obiadowych dań.