Kuchnia węgierska

Pierwsze skojarzenie, zresztą bardzo właściwe, jakie nasuwa nam się na myśl o kuchni węgierskiej to oczywiście papryka. To ona jest podstawą wielu dań przygotowywanych w tym regionie świata. Jednakże nie tylko na niej opierają się tradycyjne węgierskie dania.

Węgierskie potrawy przygotowywane są przede wszystkim na bazie sezonowo dostępnych warzyw, podawanych z mięsnymi dodatkami i będącymi mocno przyprawionymi. Stosowane są tu przede wszystkim takie przyprawy jak liście laurowe, tymianek, kminek, pieprz i majeranek. Do wielu z tych dań podawane jest pieczywo, będące ich niezbędnym składnikiem.

Nie da się ukryć, że papryka w najróżniejszych jej postaciach, surowa, suszona, zielona czy też czerwona, słodka czy też ostra jest podstawą tutejszych dań. Jest warzywem, bez którego nie byłoby chyba najbardziej znanej węgierskiej potrawy, jaką jest leczo. Leczo zaadaptowane przez wiele gospodarstw domowych także i w Polsce, wzbogacone u nas najczęściej mięsem, na Węgrzech jest daniem czysto jarskim.

Bardzo charakterystyczna i lubiana, węgierska zupa gulaszowa, przyrządzana w postaci wręcz gęstego sosu, gotowana najczęściej w kociołkach, jest wyśmienitym daniem nie tylko sycącym, ale także i rozgrzewającym.