Kuchnia wietnamska

Co możemy powiedzieć o kuchni wietnamskiej? A mianowicie to, że jest ona przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna, jednocześnie kolorowa, zawierająca mnóstwo różnych aromatów, a co za tym idzie i smaków.

Jest to jedna z kuchni azjatyckich, wierna zasadzie pięciu smaków, które odnaleźć powinniśmy w każdej przygotowanej potrawie, pozwalając tym samym na uzyskanie harmonii smaku.

W kuchni wietnamskiej odnajdujemy bogactwo ziół, jak na przykład kolendrę czy też bazylię.

Spotykamy lekkie zupy, przygotowane na bazie najróżniejszych bulionów, dana z grilla z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego czy też jajecznego.

Dodatkiem bardzo charakterystycznym dla dań przygotowywanych w tym regionie świata są sosy rybny i sojowy, trawa cytrynowa czy też sok wyciśnięty z limonek.

Któż z nas nie zna sajgonek wypełnionych różnymi, mięsnymi czy też warzywnymi farszami, danie nam nie jest obce a pochodzące właśnie z kuchni wietnamskiej, które podobnie jak” banh bao”, czyli wietnamskie pierożki, nadziewane grzybami, cebulą lub innymi warzywami, na stałe już zagościło także w naszym kraju i zyskało uznanie wielu z nas.

sól kuchenna