Wykorzystanie nanofiltrów w produkcji żywności

Przemysł spożywczy rozwija się wraz z rozwoje nowych technologii.

Producenci żywności coraz częściej zwracają uwagę na to, aby ich produkty były nie tylko tanie w produkcji, ale przede wszystkim wysokiej jakości.

Jest to o tyle ważne, że współczesny konsument kupuje świadomie, przez co dużo bardziej zależy mu na żywności zdrowej, niż taniej.

Współcześnie i w przyszłości, producenci żywności, w procesach produkcyjnych będą wykorzystywać nanofiltry.

Są to systemy, które mają na celu doprowadzenie do selektywnego rozdziału molekuł na podstawie ich kształtu i rozmiaru, po to, aby usunąć szkodliwe składniki z żywności, takie jak toksyny, kwasy tłuszczowe i patogeny, i zastąpić je substancjami pożądanymi: aromatami, czy związkami bioaktywnymi.

Nanofiltry wykorzystywane są już w procesach produkcyjnych, jednak systemy te nie są na tyle popularne, by mówić o ich powszechności.

Przewiduje się jednak, że w niedalekiej przyszłości nanofitry będą masowo wykorzystywane w przemyśle spożywczym, z myślą o wysokiej jakości wytwarzanych produktów.

www.catonpillar.pl