Przemysł spożywczy w Polsce zmierza w kierunku zrównoważonego rozwoju
Zainteresowanie zrównoważonym rozwojem w segmencie przemysłu spożywczego, wzrasta z roku na rok. Nie tylko producenci są zainteresowani tą drogą rozwoju, ale również konsumenci.
I to właśnie oni są siłą napędową do tego, aby sektor spożywczy rozwijał się w tym kierunku. Oczekiwania i wybory konsumentów są podstawą do tego, aby przemysł spożywczy szedł w kierunku zrównoważonego rozwoju.
Już teraz przedsiębiorcy oferują nam coraz to szerszą gamę produktów zdrowych i ekologicznych. Na przestrzeni najbliższych lat oferta zdrowych produktów ma ulec znacznemu poszerzeniu.
Ponieważ producenci widzą potencjał w tego typu żywności, robią wszystko, aby wprowadzać jej na rynek jak najwięcej. Zrównoważony rozwój jednak nie dotyczy wyłącznie sfery produktowe, ale również środowiskowej.
Przemysł spożywczy stawia na innowacyjne rozwiązania technologiczne sprzyjające środowisku. Stawia na działania mające na celu zrównoważyć innowacyjność produktową z pozytywnym wpływem na środowisko naturalne.
www.rostowski.info