Przyszłościowe technologie przemysłu spożywczego
Na tle innych krajów europejskich, polski przemysł spożywczy jest na wysokim poziomie i rozwija się nieustannie. Producenci żywności wraz z naukowcami, rozważają wprowadzenie, lub unowocześnienie kolejnych technologii, w celu podwyższenia jakości produkowanych wyrobów.
Współcześnie polska żywność produkowana jest zgodnie z najwyższymi standardami europejskimi, jednak w ciągu najbliższych kilku lat, w planach jest wprowadzenie jeszcze nowszych metod wytwarzania. Mają one na celu ograniczenie występowania szkodliwych substancji w pożywieniu, ponieważ produkty spożywcze powinny być przede wszystkim zdrowe.
Pożywienie ma dostarczać nam niezbędnych wartości odżywczych, z jednoczesną gwarancją braku zawartości sztucznych składników. Przemysł spożywczy w najbliższej przyszłości chce zastosować nanobiosensory w celu monitorowania przebiegów procesów technologicznych.
Kolejnym krokiem ma być zastosowanie nanofiltrów po to, aby usunąć szkodliwe składniki z żywności. Producenci chcą także wykorzystywać enzymy w procesach produkcyjnych.
Chcą, aby żywność była możliwie jak najmniej przetworzona, funkcjonalna i dostosowana do indywidualnych potrzeb konsumentów.
www.mniejznane.pl