Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Hoduj zioła!
W ostatnich latach w modzie jest tak zwany zdrowy tryb życia. Przekłada się to, między innymi, na większe zainteresowanie żywnością ekologiczną, czyli tą, którą uprawia się naturalny sposób, bez nadużywania „chemii”. Ci, którzy mają nawet niewielką przydomową działkę, mogą na niej sadzić warzywa i
Działka w dużym mieście
Kiedy mieszka się w dużym mieście i nie posiada się rodziny na wsi, którą zawsze można odwiedzić, to posiadanie własnej działki jest sporym komfortem. Jest to takie miejsce, w którym można chociaż na moment oderwać się co codziennego zgiełku aglomeracji i znakomicie się zrelaksować. Na działce może
Jak urozmaicić nawet zwykłe napoje
Jeśli jesteś gospodarzem imprezy tak ważnej jak np. świętowanie Pierwszej Komunii twojego dziecka bez wątpienia zależy ci na tym, by wszystko wyglądało idealnie. Jak natomiast sprawić by tak banalne rzeczy, jak np. kawa, herbata czy woda były podane w niecodzienny sposób? Okazuje się to stosunkowo
Eliminacja azotanów w produkcji żywności
Azotany będące grupą związków chemicznych, solami i estrami kwasu azotowego, bardzo często stanowią dodatek do żywności. Są one popularnym, aczkolwiek szkodliwym konserwantem mięsa. Ich głównym zadaniem jest niszczenie przetrwalników bakterii i zapobieganie rozwojowi jadu kiełbasianego. Azotany są
Wykorzystanie nanofiltrów w produkcji żywności
Przemysł spożywczy rozwija się wraz z rozwoje nowych technologii. Producenci żywności coraz częściej zwracają uwagę na to, aby ich produkty były nie tylko tanie w produkcji, ale przede wszystkim wysokiej jakości. Jest to o tyle ważne, że współczesny konsument kupuje świadomie, przez co dużo bardz
Obiad dla maluchów
Przygotowując menu rodzinnej imprezy, takiej jak np. Uroczystość pierwszej komunii lub chrzciny dziecka planujesz jadłospis głównie pod gusta dorosłych. Nie zapominaj jednak o ich pociechach i o tym, by także i one mogły się najeść. Pomyśl zwłaszcza o kwestii obiadu. Dzieci zazwyczaj nie przepadaj
Przemysł spożywczy w Polsce zmierza w kierunku zrównoważonego rozwoju
Zainteresowanie zrównoważonym rozwojem w segmencie przemysłu spożywczego, wzrasta z roku na rok. Nie tylko producenci są zainteresowani tą drogą rozwoju, ale również konsumenci. I to właśnie oni są siłą napędową do tego, aby sektor spożywczy rozwijał się w tym kierunku. Oczekiwania i wybory konsum
Przyszłościowe technologie przemysłu spożywczego
Na tle innych krajów europejskich, polski przemysł spożywczy jest na wysokim poziomie i rozwija się nieustannie. Producenci żywności wraz z naukowcami, rozważają wprowadzenie, lub unowocześnienie kolejnych technologii, w celu podwyższenia jakości produkowanych wyrobów. Współcześnie polska żywność
Kuchnia rosyjska
Kuchnia rosyjska słynie przede wszystkim z bardzo luksusowego i jednocześnie lubianego artykułu spożywczego, jakim jest kawior. To on zawsze gościł i gości na bogatych rosyjskich stołach, będąc dodatkiem podawanym w luksusowych restauracjach w formie zakąsek i nieodzownym elementem dobrego posiłku
Ekologiczne gospodarstwo
Można śmiało powiedzieć, że w dzisiejszych czasach tak zwana ekologiczna żywność jest w modzie. Współcześnie produkty żywieniowe, które możemy znaleźć w zwykłych sklepach spożywczych, często nasycone są różnego rodzaju środkami chemicznymi. Ludzie mają tego powoli dosyć i dlatego tak chętnie sięg
Kuchnia grecka
Dzięki swojemu położeniu geograficznemu, otoczeniu mórz i wielkiemu nasłonecznieniu, Grecja stanowi raj kulinarny dla wielu z nas. Wspomniane warunki służą bardzo dobremu rozwojowi plantacji owoców i warzyw, przy jednoczesnym swobodnym dostępie do owoców morza i ryb. To właśnie one wpłynęły na uk
Kuchnia węgierska
Pierwsze skojarzenie, zresztą bardzo właściwe, jakie nasuwa nam się na myśl o kuchni węgierskiej to oczywiście papryka. To ona jest podstawą wielu dań przygotowywanych w tym regionie świata. Jednakże nie tylko na niej opierają się tradycyjne węgierskie dania. Węgierskie potrawy przygotowywane są p